• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

De som bor i Norrland där solen inte går ner kan välja att följa Stockholm när de fastar under Ramadan. Foto: SVT

Oklara råd för fasta i midnattsol

Uppdaterad
Publicerad

Midnattssolen har under fastemånaden ramadan ställt till problem för muslimer i norra Sverige, som inte får äta eller dricka förrän solen gått ned. Men nu är nya riktlinjer på väg för fastan, som inleds den 18 juni.

-Eftersom man ska fasta från gryningen till solnedgången har det ställt till problem för människor som bor långt norrut. I vissa områden blir det ingen solnedgång och det kanske inte heller blir någon gryning, eftersom det inte blir helt mörkt, säger Mohammed Amin Kharraki, presstalesperson för Islamiska förbundet i Sverige.

Ett antal imamer från Europeiska Rådet för Fatwa och Forskning och Sveriges Imamråd reste därför till bland annat Kiruna förra veckan, för att på plats studera hur problemet ska hanteras. De rekommenderar att människor i områden med midnattssol ska utgå från det senaste dygnet där det gick att urskilja dag och natt.

Men några glasklara regler är inte att vänta – ännu.

-Det här är en väldigt svår fråga som vi kommer att brottas med under flera år. Sista ordet är knappast sagt i den här diskussionen, säger Mohammed Amin Kharraki.

TT: Hur avgör man vad som är dag och natt?

-Vi kommer att få anlita expertis för att ge råd i dessa frågor. Så gör man även när det gäller bönetider. Men vi kommer att hjälpa församlingar så gott det går med rekommendationer.

Rekommendationer för Sverige

Fastan i Sverige inleds torsdagen den 18 juni i år och avslutas den 16 juli. Avslutningshögtiden id al-fitr inträffar den 17 juli.

Förra året rekommenderades muslimer i norra Sverige att följa solens tider för Stockholm och Malmö. Men från och med i år rekommenderar Islamiska förbundet i Sverige att troende ska försöka följa tiderna från det sista dygnet där det tydligt gick att urskilja natt och dag.

Men Europeiska Rådet för Fatwa och Forskning poängterar samtidigt att fatwan ska ta hänsyn till muslimers ”arbete, sjukdom, studier eller oförmåga att fasta, eller de fall fastan påverkar personens prestation på jobbet”.

Andra lärda har tidigare rekommenderat att man följer tiderna från det närmaste land med ”normala tider” eller tiden i Mecka.

Fakta: Ramadan

Ramadan är den muslimska fastemånaden. Den inträffar den nionde månaden i islams kalender, vilket också innebär att den flyttar sig elva dagar bakåt varje år enligt den västerländska kalendern.

Under ramadan ska man inte äta eller dricka från soluppgången till solnedgången. Man ska också avstå från sex, behandla sina medmänniskor väl och ge gåvor till fattiga.

Ramadan avslutas med en fest i tre dagar som kallas id al-fitr.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.