Många var intresserade av om statens ombud, advokat Hans Forsell, skulle göra som tidigare i tingsrätten och även i hovrätten använda ordet ”lapp” i sin framställan.
– Självklart. Det blev en stor fråga. Vi från statens sida uppfattar att det är ett missförstånd. Det handlar inte om att försöka kränka någon. Det handlar inte om att nedvärdera någon. Men det här är svårt. Det visar inte minst den redovisning vi inledningsvis har fått här, säger Anna Skarhed, justitekansler.
”Lite komplicerat”
Hans Forsell inledde förrättegångsdagen med att förklara varför staten använder sig av ordet ”lapp”. Hovrättensrättens ordförande gav ändå order om att försöka undvika ordet lapp eller förklara användningen varje gång.
– Det kan bli lite komplicerat och det kan bli lite krångligt när man ska prata, men jag tror att det är viktigt att lyfta detta, säger Anna Skarhed.
– Jag tror att de har lärt sig en läxa. Man försöker att vara politiskt korrekt i sitt språkbruk, säger Mattias Berg, ordförande i Girjas sameby.
Jannok kritisk
Artisten Sofia Jannok och konstnären Anders Sunna hörde till dem mest kritiska under tingsrättsförhandilngarna och de var även på plats under hovrättsförhandlingarna, och de lät sig inte övertygas.
– Jag tycker att det är bullshit rent ut sagt. Samer och lappar är ju samma sak. ”Lappar” är bara ett mycket mer förnedrande uttryck, säger Sofia Jannok.
Hans Forsell menar att det finns en distinktion, att det historiskt har använts för nomader, kan du förstå hans sätt att resonera?
– Nej, det gör jag inte, för det är fortfarande staten som har satt en skiljelinje att samer skulle vara renskötare och renägare. Samer har genom alla tider gjort olika saker liksom ”lappar” har gjort olika saker. Det går inte ihop, säger Sofia Jannok.