Kvoten på siklöja halveras i höst. Yrkesfiskare i Norrbotten är djupt oroade och säger att den lokala löjrommens framtid ser kärv ut. Foto: Filip Hannu, SVT/Janerik Henriksson, TT

Oro på Seskarö efter löjromschocken – yrkesfisket kan dö ut

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskare oroas nu för deras överlevnad efter att Havs- och vattenmyndigheten halverat kvoten för siklöja. Tidigare år har kvoten diskuterats med yrkesfiskare men i år kom beskedet som en chock – och utan dialog.

454 ton är den mängd siklöja som yrkesfiskare kommer att få fiska i år, förra året var siffran nästan dubbelt så hög. Siklöjan fångas primärt för sin rom som hittas på allt från finkrogar i Stockholm till hårdbrödmackan i Norrbottenshemmen.

– Jag hoppas att löjrommen kommer att finnas kvar men just nu ser det ganska kärvt ut, säger Ingvar Lerdin, yrkesfiskare på Seskarö och ordförande för Norrbottens Kustfiskares Producentorganisation.

”Kommer få problem att överleva”

Det är Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som bestämmer kvoten för siklöja. Men innan den bestäms brukar det ske en dialog med yrkesfiskare.

Ingvar Lerdin hade kontakt med myndigheten före sommaren och fick till svar att HaV skulle höra av sig efter semestern. Men något möte med myndigheten blev det aldrig – bara ett besked om den halverade kvoten.

– Det kommer att bli konsekvenser i att många kommer få problem att överleva som fiskeföretag, säger Ingvar Lerdin.

Hungrig vikarsäl bakom begränsningen

Beslutet att reducera fisket beror bland annat på att vikarsälens konsumtion av siklöja har ökat betydligt. Ett tag såg det ut att inte bli något fiske alls.

– Mot bakgrund av att fisket står för en relativt liten påverkan inom siklöjebeståndets totala utbredning, och i väntan på utvecklat analysunderlag, gör vi bedömningen att vi kan tillåta ett begränsat fiske i höst. Om vi ska kunna tillåta trålfiske nästa år krävs dock att en ny stark årsklass siklöja kommer in i fisket, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.