Att vandra i fjällen kan vara härligt. Till och med på en regnig och gråruggig dag som den här fredagen. Men när fler vill ut är det också fler som råkar illa ut.
Det är inte bara den sena sommaren som är orsaken till de fler larmen i Norrbottensfjällen. Det är ofta en ny typ av vandrare som larmar.
– Vi har haft en del utryckningar där turisten har gått ut någon kilometer från anläggningen och ringt Fjällräddningen. De fryser, de är hungriga eller hittar inte tillbaka, säger Roine Norström, länssamordnare för Fjällräddningen.
Fjällräddningen sållar
Samtidigt har larmen blivit ännu många fler och fjällräddningen sållar mycket mer än tidigare. Frågan är om förklaringen till det enbart är den förbättrade mobiltäckningen eller om det finns en mer utbredd inställning att man har rätt att bli hämtad i fjällen?
– Jag tror att det handlar om mobiltäckningen. Signalen går längre in i dalarna och folk kan nå polis eller räddningstjänst, säger Roine Nordström.
Fler turister
En insats som gör är att förbättra lederna. I år satsas nio miljoner extra bara i Norrbotten på olika åtgärder som länsstyrelsen administrerar.
Men bättre leder ger ännu fler turister och risk för ännu fler räddningsinsatser.
– Absolut är det så, men turismen är viktig för svenska fjällen och alla aktörer. Vi jobbar väldigt brett med fjällsäkerhet. Fjällsäkerhetsrådet som träffas här har representanter från SMHI, Lantmäteriet, Försvarsmakten, Fjällräddningen, polisen. Vi är sammanlagt 20 aktörer som hjälper till att skapa beslutsstöd till besökare så att de lättare kan hantera sitt fjällbesök, säger Per-Olov Wikberg, nationell samordnare för Fjällsäkerhetsrådet.