Region Norrbottens smittskyddsenhets utredning av dödsfallen på äldreboendet i Överkalix slog fast att det handlade om brister i vårdhygienen.
Överkalix kommun har gjort en egen utredning av händelsen och drar delvis andra slutsatser.
Främst menar man att det handlar om lokalernas utformning, vaccinets avtagande effekt över tid, att smitta hann spridas innan symptom kunde ses och att en lägre nivå av smittskyddsåtgärder användes under tiden för dödsfallen.
– När vi hade dialog med smittskyddet senast så ansåg de att vårt arbete fungerar bra nu, och det håller vi med om. Vi har inte haft någon ytterligare smittspridning efter det här utbrottet, säger Jenny Liljebäck, socialchef i Överkalix.
Brister i basala hygienrutiner kan inte uteslutas
Kommunen menar att det vid tidpunkten för utbrottet inte fanns någon omfattande smittspridning i samhället och att man därför låg på en lägre nivå av smittskyddsåtgärder.
Smittskyddsenheten konstaterade att brister i vårdhygien var den främsta orsaken till utbrottet. I sin utredning skriver Överkalix kommun att: ”Basala hygienrutiner och rutiner för användande av skyddsutrustning har implementerats och varit känt hos all personal, men det är svårt att uttala sig om enskilda individer har följt dessa i alla lägen.” och vidare ”Brister i följsamhet till basala hygienrutiner kan inte uteslutas.”
Avtagande effekt av vaccinet
Kommunen menar att det var närmare sex månader sedan de boende hade vaccinerats med dos 2 och att utfallet hade ”sannolikt blivit bättre om de boende hade erhållit en tredje dos vaccin, då man efter utbrottet sett att effekten av vaccinet hos övriga boende avtagit till viss del”.
– Samtliga boende som blivit vaccinerade har fått dos tre nu, säger Jenny Liljebäck.
Kommunen menar att verksamheterna kommer åtgärda brister och risker som inte redan är åtgärdade.