Överkalix kommun är nya ägare av hotellet som nu ska rustas upp och sen öppnas upp i slutet av året. Foto: SVT

Överkalix kommun köper hotell för sex miljoner – hyr ut till entreprenör

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix kommun har köpt hotellet i centrala Överkalix för 6,4 miljoner kronor. Hotellet kommer nu att hyras ut till ett turismföretag som vill skapa ett aktivitetshotell.

– Överkalix ligger oerhört vackert till, säger Johan Väisänen, vd på Explore the North.

För drygt ett år sedan lades hotellet ut till försäljning sedan det bolag som drev hotellet gått i konkurs. Under måndagen fattade kommunfullmäktige i Överkalix beslut om att köpa hotellet för 6,4 miljoner. Beslutet togs i klar majoritet.

– Anledningen är att vi har en entreprenör som har visat ett intresse för att engagera sig, men som inte har den möjligheten just för tillfället. Därför kommer han att hyra hotellet av oss, säger Leif Nilsson (S), kommunalråd i Överkalix kommun.

Efter fem år ska hotellet säljas

Kommunen kommer nu att bilda ett dotterbolag och sedan skriva avtal med turismföretagaren, som ska betala för hotellet fullt ut. Inom en femårsperiod kommer företagaren att förvärva hotellet, enligt Överkalix kommun.

Hyresgästen och företagets vd Johan Väisänen planerar nu att återöppna hotellet i december i år.

– Överkalix ligger oerhört vackert till såg vi en möjlighet att få finputsa lite på byggnaden och sen öppna upp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.