Tre Överkalixbor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några Överkalixbors tankar om framtiden i kommunen. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Överkalixborna om framtiden för kommunen: ”Ingen lätt uppgift”

Publicerad

Befolkningsutvecklingen i Överkalix har under en längre tid sett dyster ut. Men nu flyttar fler till än från kommunen. Många kommer från Tyskland.

– Det är jättefint här. Jag vill inte tillbaka till Tyskland, säger Corinna Fries som bott i Överkalix i två och ett halvt år.

Enligt statistik från SCB hade under tredje kvartalet 136 personer flyttat till Överkalix förra året, medan 93 personer flyttat från kommunen.

Överkalix ska nu anställa en framtidschef som ska jobba mer med att få människor att flytta till kommunen. Men arbetsuppgifterna kommer även vara att stärka näringslivet.

Ska stärka näringslivet

Henrik Engström är butiksägare och ordförande för Överkalix handel. Han berättar att Överkalix till skillnad från många andra mindre kommuner lyckats behålla många specialbutiker.

– Men vi börjar komma upp i ålder, vi butiksägare efter gatan, säger han.

“Ingen lätt uppgift“

Han tror att en framtidschef skulle kunna vara positivt.

– Vad kan man hitta på mer för att göra Överkalix attraktivt? Det är ingen lätt uppgift.

I klippet hör du några Överkalixbor om deras tankar om framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.