Bildmontage av Peter Norberg och sonen Ture Norberg som åker iväg på en skoter och när de sitter på trappen in till huset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Norberg tror att föräldraledigheten stärkte bandet till sonen Ture. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Övertorneå näst bäst i landet på jämställdhet: ”Självklart att dela jämnt”

Uppdaterad
Publicerad

Övertorneå kommun hamnar på en andraplats över landets mest jämställda kommuner – det framgår i en kartläggning som Länsförsäkringar tagit fram. Familjen Norberg/Jaako i Övertorneå är några av dem som satsat på jämställdheten hemma.

LF:s kartläggning baseras på statistik över pension, vård av barn, sjukpenning, inkomst och föräldraledighet. När det kommer till det sistnämnda satsar Peter Norberg och hans sambo Anna Jaako på att dela upp det 50/50.

– När pojken föddes var det en självklarhet att vi delade upp det jämnt. Anna tog första halvåret – det var naturligt då hon ammade – sen tog jag andra halvan, säger Peter Norberg.

Starkare band

Peter Norberg tror att hans band till barnen blivit starkare tack vare att han tagit ut så mycket av föräldraledigheten.

– Det händer så otroligt mycket med barn just det första året. Har man möjlighet – ta ut det. Man lär aldrig ångra den tiden, säger han.

Tre kommuner i botten

Av kommunerna i Norrbottens län finns däremot också tre kommuner bland de tio lägst rankade i landet. Till exempel hamnar grannkommunen Haparanda på plats 283 av 290.

Hör Peter Norberg berätta om första tiden med sonen Ture.

Norrbottens jämställdhet

Så placerar sig Norrbottens kommuner av landets totalt 290:

Övertorneå – plats 2

Överkalix – plats 4

Boden – plats 71

Arjeplog – plats 80

Luleå – plats 93

Älvsbyn – plats 103

Pajala – plats 144

Piteå – plats 181

Gällivare – plats 229

Kalix – plats 233

Kiruna – plats 272

Haparanda – plats 283

Jokkmokk – plats 284

Arvidsjaur – plats 285

Källa: Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.