Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Vänsterpartiets gruppledare i Pajala Linda Jonsson berätta mer om polisanmälan. Foto: Filip Hannu/SVT

Pajala kommun polisanmäler sig själva – konsulthärvan kan vara brottslig

Uppdaterad
Publicerad

Konsulthärvan i Pajala kommun blir föremål för en polisutredning. En enig kommunstyrelsen beslutade under måndagskvällen att polisanmäla kommunen.

Kostnaden för konsulter på socialförvaltningen i Pajala har uppmärksammats stort under våren. Bland annat har det kommit fram att konsulttjänster inte har upphandlats och att en chef har attesterat sina egna fakturor.

Förra torsdagen beslutades på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte att anlita jurister för att utreda konsulthärvan.

Polisanmälan

Under måndagen valde man att gå ett steg längre.

När kommunstyrelsen samlades igen var även kommunrevisorerna och den anlitade revisionsbyrån med. Vänsterpartisten Linda Jonsson berättar om vad som hände på mötet.

– Det gick ganska grundligt igenom den granskning som är gjord och vi fick klart för oss att det föreligger brottsmisstankar. Centerpartiet föreslog då vi skulle göra en polisanmälan.

Beslutet tog i enighet

Oppositionen var i majoritet i kommunstyrelsen under måndagen. Beslutet togs ändå i enighet och kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) tycker att det var ett bra beslut.

– Det är polisen som är experter på att utreda sånt här. Om det har gjorts fel så ska vi se till att det blir rätt, säger hon.

Vänsterpartiet och Centerpartiet föreslog också att kommunen inte ska anlita det aktuella konsultbolaget i fortsättningen, att pausa utbetalningarna till bolaget och att inte betala lön till den förre kommunchefen under uppsägningstiden.

De förslagen vann dock inte majoritet i kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.