Kan ta ett år för vården att komma ikapp efter uppskjutna operationer

Publicerad

Som en följd av coronapandemin råder det stopp för planerad kirurgi i Norrbotten sedan två månader tillbaka, någonting som enligt Per Berglund, chef för division länssjukvård vid region Norrbotten, menar kan ta tid att komma ikapp.

Många norrbottningar väntar nu på planerade operationer, bland annat höft- och knäledskirurgi. Men det kan komma att dröja ett tag till.

– Vi har en förhoppning om att kunna öka farten vad gäller planerade operationer efter mitten av hösten, men det beror ju också på vart den här pandemin tar vägen, säger Per Berglund.

Planerade operationer har fått vänta

Den planerade operationsverksamheten lades på is i regionen när coronaepidemin svepte in över Norrbotten. Det eftersom både personal och lokaler behövdes i vården av covidpatienter.

När operationsverksamheten kan återupptas beror bland annat på hur smittspridningen utvecklas i Norrbotten. I nästa vecka startar provtagningar för antikroppar hos 500 norrbottningar och resultatet av den undersökningen hoppas Per Berglund ska ge en fingervisning om vad vi kan vänta oss i höst.

Omvärldsläget påverkar

Men när operationsverksamheten kan återgå till det normala beror också på vad som sker i omvärlden.

– Vi är väldigt beroende av att få in material från andra länder till Sverige för att kunna ha en normal operationsverksamhet. Det är brist på vissa läkemedel i Sverige, det handlar också om  engångsmaterial, munskydd rockar och annat. Med stängda gränser och stopp i fabriker som finns runt om i världen är det en väldigt stark faktor som påverkar när operationerna kan gå igång, säger han.

Kö till planerade operationer

Två månaders stängd operationsverksamhet har gjort att kön till planerade operationer i regionen har ökat med uppemot 500 personer. När operationsverksamheten återgår till normal kapacitet tror Per Berglund att det kommer att ta ungefär ett år för vården i Norrbotten att komma ikapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.