Det här visar en kartläggning från åren 2008 till 2012 gjord av stiftelsen Tryggare Sverige.
Håkan Karlsson, länspolismästare i Norrbotten, är självkritisk och måndagens siffror från Tryggare Sverige ledde till att han satte sig i möte med länets chefsåklagare.
-Vi bestämde att vi ska titta igenom ärenden för 2013 för att gemensamt hitta de faktorer som påverkar för att ge ett bättre resultat, säger Håkan Karlsson till TT.
Redan i en undersökning 2007 var Norrbotten sämst. Håkan Karlsson vill inte spekulera i varför utan konstaterar att man måste bli bättre genom att bland annat titta på hur de med bättre resultat jobbar.
Ingen resursfråga
Förra året tog Norrbottenspolisen ett nytt grepp med en särskild utredningsgrupp och genom ett beslut att fortlöpande följa upp brottsoffren.
-Om vi stödjer i både anmälningstillfället och under utredningsprocessen så har vi möjlighet att få det att hålla hela vägen, säger han.
Men uppenbarligen syns inte resultatet av satsningen än.
-Jag har hoppats och trott att vi skulle ha en kraftig förbättring redan 2012 och 2013 men så har inte skett. Nu måste vi åter igen ta ett nytt grepp för att bli bättre.
-Det är ingen resursfråga. Det är en fråga om hur vi leder och styr utredningsverksamheten generellt och den här typen av ärenden i synnerhet. Vi måste ta tag i dem direkt. Men det är även en kompetensfråga förstås.
Bättre kunskap
Bo Johansson (S). ordförande för polisstyrelsen i Norrbotten lyfter fram att det ofta är viktigt att brottsoffret inte tar tillbaka sin anmälan för att fallet ska kunna leda till åtal.
-Det krävs bättre kunskap bland våra poliser för att brottsoffren ska känna stöd och våga gå in i sådana här processer.
Tror du att situationen kommer att förbättras med den nya polisorganisationen?
-Sådan tilltro har jag inte till omorganisationen. Det kommer ändå att vara skillnader i landet. Men vi ska inte vara sämst i klassen.
Bäst var Polisen i Kronobergs län som klarade upp 29 procent av anmälningarna.