Vad har då polisen för möjligheter att agera när så många personer tältar så länge inom ett skogsområde?
- När någon uppehåller sig på någon annans fastighet utan tillåtelse längre tid än vad allemansrättem medger då kan det handla om egenmäktigt förfarande och polisen kan ha möjlighet att ingripa och avvisa personerna, men det är inte helt lätt när det rör sig om så många personer ute i ödemarken, säger Thomas Sjöholm, chef vid polisens rättstillämpning Nord.
Svårt att knyta varje individ till brott
Vad är svårigheterna?
– Varje individ måste kunna knytas till att ha begått brott. Det är inte helt lätt när så många människor är utspridda på ett så stort område som i Jokkmokk. Vi måste kunna peka på varje enskild person och säga: ”Du har fått information att du inte får vara här och trots det fortsätter du att vara här och därför gör du dig skyldig till ett brott”, säger Thomas Sjöholm.
Hade polisen agerat annorlunda om tältlägret slagits upp på en mer central plats , till exempel på Ormberget i Luleå eller i Lidingö i Stockholm där befolkningen är stor ?
– Det är klart att det är försvårande när man har en folksamling som befinner sig så långt ifrån civilisationen. Det är klart att det är lättare för en patrull att åka ut till Ormberget och identifiera folk än att åka långt ut i skogen, säger Tomas Sjöholm.