LTU-professorn Lena Abrahamsson på ett kontor fyllt med böcker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LTU-professorn Lena Abrahamsson om vad boende i Norrbotten måste börja jobba med – och det direkt. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Professor i Luleå: ”Sluta be om ursäkt för att vi bor i Norrbotten”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen hemlighet att Norrbotten skriker efter invånare. Enligt förra årets statistik minskar invånarna i 8 av länets 14 kommuner. Lena Abrahamsson, professor på LTU, menar att det framförallt krävs en förändring hos befolkningens tankesätt för att få fler att flytta hit.

Totalt ökade Norrbotten med nästan 200 invånare under 2022 vilket professorn ser optimistiskt på. Men det krävs fler insatser.

– Det är många praktiska saker som behövs. Skola, förskola, tillgång till högre utbildning, vård, bostäder och en ökad jämställdhet på arbetsmarknaden, säger hon.

Och av de praktiska insatserna är det framförallt arbetsmarknaden som Abrahamsson pekar på.

– I många av våra små kommuner är det väldigt könsuppdelat. Det gör att det finns jobb för en i familjen, kanske mannen, men för den andra kanske det inte blir så lätt. Det blir ett smalt utbud, säger hon.

Liten, större, Stockholm

Professorn lyfter även den generaliserade flyttkedjan där norrbottningar flyttar från en liten kommun till en större för att sedan flytta vidare till Stockholm.

– Det är något som det krävs mer forskning om. Varför är det mer attraktivt att bo i vissa kommuner i Norrbotten? Det är någonting som vi inte har svaret på ännu, säger Abrahamsson.

I klippet hör du professorn berätta vad boende i Norrbotten måste börja jobba med – och det direkt.

Så flyttade norrbottningarna 2022

Kiruna: -104

Pajala: -17

Övertorneå: -47

Gällivare: +17

Överkalix: -37

Luleå: +424

Boden: -47

Jokkmokk: +2

Älvsbyn: -61

Arvidsjaur: 0

Arjeplog: -22

Piteå: +91

Haparanda: -76

Kalix: +73

Totalt Norrbotten: +196

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.