Foto: SVT

Professorns förslag: ”Repmånad” för sjukvårdspersonal

Publicerad

Ny utrustning vid ett okänt sjukhus. Nya kollegor och långa skift. Så beskriver personalen coronapandemin vid intensivvården där hela vården fick ställa om och sjukvårdspersonal göra saker de är ovana vid. Det visar en färsk forskningsrapport från Luleå tekniska universitet.

När Covid-19 slog mot världen och behov av intensivvårdsplatser ökade gjordes en operationsenhet vid sjukhuset i Piteå om för att fokusera på respiratorvård.

Sjukvårdspersonal från hela Norrbotten fick släppa sina arbetsuppgifter och åka till Piteå. Väl där möttes de av utrustning som skiljde sig från den de är vana vid. Lägg till nya kollegor och långa skift.

Coronaviruset i Norrbotten

– Många har varit hemifrån i 16 timmar för att arbeta ett skift. Att  tänka att det nu är på väg tillbaka när det finns så mycket som behöver komma i kapp i vården är verkligen en utmaning, säger Åsa Engström, professor vid Luleå tekniska universitet.

”Rusta som försvaret”

Många har även fått arbetsuppgifter som de inte är vana vid eller speciellt utbildad för när personal flyttades till intensiven i Piteå. Därför ser professor Åsa Engström ett behov att rusta inför ett sådant läge i framtiden där personer som egentligen arbetar med andra saker är redo att gå in när det krävs.

– Kanske ska vi ha att det finns reservkapacitet som skulle kunna rycka in vid extra ordinära situationer som hålls uppdaterade med regelbunden träning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet