Egenprovtagningar i Norrbotten avbokas på grund av personalbrist. Foto: Johan Nilsson/TT

Provtagningar avbokas i Norrbotten på grund av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten har under måndagen tvingats avboka egenprovtagning av covid-19 i både Luleå och Piteå.

– Det företag vi anlitar för den här uppgiften har under dagen haft problem med att bemanna samtliga stationer så därför har man tvingats avboka provtagningar, säger Ulf Bergman, chef för divison nära.

Det är ett hårt tryck på egenprovtagning och smittspårning i Norrbotten och att inte alla som vill kan komma och testa sig direkt beklagas av Ulf Bergman.

– Jag vet att företaget gör allt för att få behövlig personal på plats, men om dagens problem kvarstår i morgon vet jag inte i nuläget.

Coronaviruset i Norrbotten

Några regioner har slut på provtagningskit, hur ser det ut i Norrbotten?

– Jag har inte fått några uppgifter om att vi har brist på provtagningskit, men jag vet att läget kan förändras snabbt, säger Ulf Bergman.

Smittspridningen är stor i Norrbotten och det har varit en lång väntan på provtagning i flera av länets kommuner, men så sent som i helgen var det extra öppet i Boden, Gällivare och Kiruna för de som ville testa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet