Ann-Catrin Gustafsson, anhörigkoordinator på Piteå kommun, och en skylt inne på en toalett med budskap och QR-kod.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Catrin Gustafsson, anhörigkoordinator på Piteå kommun, förklarar hur QR-koder på skoltoaletter kan bidra till psykisk hälsa bland unga. Foto: Randi Gitz/SVT

QR-koder på skoltoaletter ska förhindra självmord i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan barn och unga hitta på Piteå kommuns skoltoaletter klistermärken med en QR-kod som leder till samlad information om hjälp och stöd man kan få när livet känns tung.

– Behöver man hjälp, så finns det hjälp att få, säger Ann-Catrin Gustafsson, som jobbar med suicidprevention i kommunen.

”Livet är inte alltid lätt – här finns hjälp att få”, lyder budskapet på klistermärkena med QR-kod som eleverna och personalen som jobbar med barn och ungdomar kan hitta på kommunens skoltoaletter sen förra veckan.

QR-koden leder till en sida med viktiga telefonnummer samt samlad information om alla tillgängliga insatser som är aktuella, även vid akut hjälp.

– Vi satte ihop alla insatser som finns, informationen måste ut, så att de här barnen känner att det finns hjälp att få, säger Ann-Catrin Gustafsson, som under ett år har jobbat med frågan om hjälp och stöd för barn och ungdomar i kommunen.

Projektet byggs ut

Klistermärkena kan hittas på kommunens alla högstadieskolor och gymnasieskolan, och det är tänkt att projektet kommer att omfatta även idrottsföreningar och andra ställen där ungdomar vistas i.

– Vi ska försöka sprida det här så mycket som möjligt, säger Gustafsson.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020 18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Webb: spes.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.