Förra sommaren var extremt torr och varm och det resulterade i 213 bränder från juli till mitten av augusti i länet och det innebar ett mycket ansträngt läge för alla inblandade.
– Våra medarbetare gick på knäna och fick jobba långa skift så det var en ansatt period, så var det, säger Bengt Nilsson räddningschef Boden/Jokkmokk.
Gick upp i stabsläge
Vad tyckte ni att ni klarade bra förra året?
– Det var att fördela de få resurser vi hade för vi gick ju upp i ett stabsläge vilket vi aldrig gjort i Norrbotten tidigare. På så sätt samlade vi alla händelser vid ett bord och därifrån prioriterade vi de resurser som vi hade och det blev rätt tycker vi.
Även en räddningstjänsthandläggare från länsstyrelsen ingick i staben och det eftersom länsstyrelsen har ett övergripande ansvar för länet.
– Och sen hjälpte vi till och tog ett helhetsgrepp när det gällde eldningsförbudet vilket aldrig tidigare hänt i Norrbotten. Att vi tog det över 25 procent av Sveriges yta vilket Norrbotten är, säger Robert Svanberg räddningstjänsthandläggare vid länsstyrelsen.
”Vi var långsamma i starten”
Räddningschefen Bengt Nillson liksom länsstyrelsens handläggare Robert Svanberg är överens om att det som man inte klarade så bra var att man inte i starten.
– Vi var lite långsamma i starten innan vi insåg jätteallvaret och gick upp i stabsläge.
Faktum är att Norrbotten trots att länet hamnade på andra plats efter Dalarna med antal bränder - inte togs med i den nationella utredning som gjordes om sommarens bränder.
Hitta en modell
– Nej, man tyckte att Norrbotten klarade sig så jättebra ändå så vi fick inte vara med på den utredningen.
Så då känns det lite tryggt inför den här sommaren?
– Tryggt och tryggt, men det känns som om att vi börjar hitta en modell som skulle kunna fungera i sommar.
Antal skogsbränder i fyra län
- Dalarna 247
- Norrbotten 213
- Jämtland 178
- Gävleborg 156