En porträttbild på kommunalrådet Carina Sammeli (S) i blå tröja och svarta glasögon. Många människor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Räknar med att byggarna kommer i gång” – i klippet berättar kommunalrådet Carina Sammeli (S) om bygget på Kronan i Luleå. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Ränteläget pausade byggandet av Luleås nya stadsdel

Publicerad

Byggandet på Kronan i Luleå har mer eller mindre stått stilla i två år men nu ser Luleås kommunalråd en vändning i sikte.

För sex år sedann startade byggandet av Kronandalen, centrumkärnan i Luleås nya stora stadsdel Kronan.

Men så stannade allt av för två år sedan. Höga räntor och materialkostnader gjorde att byggaktörerna inte längre såg ekonomisk hållbarhet i projekten.

– Det är fortfarande lite stillestånd, många byggaktörer är i vänteläge, säger Erik Johansson, projektledare för Kronandalen på Luleå kommun.

Brist på entreprenörer

Byggaktörerna signalerar även om en viss brist på entreprenörer.

– Många inväntar att de stora industriprojekten ska komma igång. De entreprenörer som inte får jobben där kommer att vara mer på hugget då, säger Johansson.

Då ska byggarna vara redo

I mars nästa år går flera av de nuvarande markanvisningarna ut och senast då måste bolagen köpa fastigheterna och vara redo att börja bygga. Annars är alternativen att börja om processen eller att politikerna väljer att förlänga markanvisningarna ytterligare en period.

– Vi räknar med att nu när räntan går ner och priserna stabiliseras, att man kommer igång och bygger, säger Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.