Fyra vårdanställda sitter och övervakar dataskärmar på Sunderby sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Norrbotten snabbar på att krigsplacera personalen – hör hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Näsvall om beslutet. Foto: Arkiv/SVT

Region Norrbotten nästan sist ut att krigsplacera sin personal

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten är en av de sista regionerna i landet att krigsplacera sin personal. Vid regionstyrelsens senaste möte beslutade man att skyndsamt påbörja processen.

Det var efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina i februari 2022 som anställda inom kommuner och regioner började krigsplaceras.

I januari 2023 hade regionerna i våra nordliga grannlän, Västerbotten och Västernorrland, krigsplacerat sin personal.

Norrbotten en av de sista

I dagsläget har 18 av Sveriges 21 regioner gjort det. Region Norrbotten är alltså en av de sista som påbörjar den processen.

– Vi är i en intensiv fas vad gäller civilförsvaret i hela landet och det här är en viktig pusselbit. Vi behöver göra det här i ett högt tempo, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Näsvall.

Då aktiveras placeringen

Viktigt att veta är att krigsplaceringen börjar gälla först om regeringen utlyser höjd beredskap. Det görs vid en krigssituation eller om det blir en allvarlig kris där det behövs extra mycket resurser.

De andra två regionerna som inte än har krigsplacerat sin personal är Örebro och Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.