Revisorerna riktade redan 2010 kritik mot landstingets bristande uppföljning och kontroll av de anställdas bisysslor vid sidan av det ordinarie arbetet. Och det har inte blivit bättre sedan dess, utan sämre.
Bisysslor ska anmälas
Revisorerna menar att landstingstyrelsen inte ställt tillräckligt tydliga krav att reglerna ska följas och att kontrollen är närmast obefintlig.
I teorin ska alla byssysslor anmälas till närmaste chef, som ska fatta beslut om de så kallade extra-knäcken är förtroendeskadliga, arbetshindrande eller konkurrerande.
Chefen ska sedan säga ja eller nej och diarieföra beslutet. Men i praktiken fungerar det inte alls på det sättet.
Under 2016 diariefördes 35 personer med bisysslor, men revisorernas datakörning i bolagsverkets register visade att det rätta antalet var mycket större än så – 904 anställda.
”Ingen kontroll”
Det betyder att 96 procent av de anmälningspliktiga bisysslorna inte finns dokumenterade någonstans.
–Jag är så less på att landstingsstyrelsen inte gjort mer åt det här. Man har ingen kontroll över bisysslorna. Så är det och det säger vi också i granskningen, säger regionrevisorernas ordförande Marita Björkman (S).
Och det värsta är att 62 av de anställda har en bisyssla i ett bolag som sålde varor och tjänster just till landstinget under 2016.
–Det är det mest allvarliga i det hela och det kan inte sägas vara i ringa omfattning heller eftersom landstinget gjort inköp för drygt 28 miljoner kronor från dessa bolag under 2016, säger hon.
”Skärpt upp rutiner”
Regiondirektören Veronika Sundström säger till SVT Nyheter Norrbotten att alla anställda ska få frågan om de har någon bisyssla en gång per år.
–När den här granskningen startade så har vi gjort ett omtag och skärpt upp våra rutiner. Nu känns det som om vi har ett bättre grepp om det här, säger hon.