Fjärrvärmeleverantörerna uppger samma skäl till att de höjer fjärrvärmepriserna. Det handlar om stigande bränsle- och råvarupriser och ökade material- och räntekostnader är de främsta orsakerna till de stigande priserna.
– Det här kommer att påverka kundernas som får en ökad kostnad, säger Daniel Eriksson, chef för värme och kyla vid Piteenergi.
Han passar också på att tona ner höjningen något:
– Höjningen är som att köpa en dagens rätt per månad.
Fler höjningar?
Kommer det att bli ytterligare en prisjustering av fjärrvärmepriset under 2023?
– Nej, nästa planerade justering är vid kommande årsskifte 2024. Sedan jobbar vi hela tiden med förbättringsarbete för att bli effektivare och för att motverka de kostnadsökningar vi har. Det handlar om att använda våra system så effektivt som möjligt. Om kunden har en väl inställd anläggning så är det bra för både dem och oss, säger Daniel Eriksson.
Höjning i andra kommuner
Arjeplog är en av få kommuner som inte räknar med att höja priserna efter årsskiftet men flera kommuner i Norrbotten har bestämt att höja taxan.
Boden höjer med 2 procent och för en villakund motsvarardet cirka 50 kronor i månaden.
Haparanda höjer det rörliga priset med 2,4 procent och det blir en höjning med med ungefär 40 kronor i månaden för en villakund.
Kiruna höjer även de fjärrvärmetaxan för privatkunder med 2 procent. Bolaget har räknat med att en ”normal” kund i Kiruna förbrukar 30 000 kWh och för en sådan kund blir det en höjning med 37 kr per månad.
Luleå har aviserat en prishöjning med 6 procent. För ett småhus i Luleå som använder 20 MWh fjärrvärme per år innebär prisjusteringen i snitt en kostnadsökning på 763 kronor per år, det vill säga i snitt 64 kr per månad.
Pajala höjer 14 procent på rörligt och 10 procent på det fasta priset. För en villakund blir det en kostnadsökning på cirka 235 kronor i månaden, varav 23 kronor utgör den fasta höjningen.
Övertorneå har redan justerat upp priserna med 5 procent för villakunder och det är inte planerat någon ytterligare höjning efter årsskiftet. För en genomsnittlig villakund höjs priset med knappt 100 kronor i månaden.