Rekordmånga bärplockare i skogen – men bären saknas

Uppdaterad
Publicerad

Förslag på ändrade skatteregler för de bärföretag som anlitar thailändsk arbetskraft, samt stor efterfrågan på bär efter fjolårets dåliga skörd, har gjort att rekordmånga thailändska bärplockare bjudits in till Sverige.

Men inte minst i Norrbotten har bärskörden så här långt varit allt annat än god, vilket oroar både hitresta plockare som företag som bjudit hit dem. Nu står hoppet till lingonen.

Garanterad lön

Regeringen bereder frågan om att de företag som tar hit bärplockare med arbetstillstånd, ska betala skatt och arbetsgivaravgifter för bärplockarnas löner. I dag garanteras bärplockarna en lön på 21 500 kronor oavsett hur mycket bär man plockar. Till detta tillkommer semesterersättning. Reglerna tillkom 2011 efter att många thailändska bärplockare for illa och blev skuldsatta efter bärplockarresor hit.

Många beviljade arbetstillstånd

Osäkerheten för vad som kommer att gälla i framtiden samt fjolårets dåliga skördar gjorde att att bärföretagen ansökte hos Migrationsverket om arbetstillstånd för drygt 6 200 thailändare och  6 199 beviljades.

Tyvärr var hjortronskörden dålig och trots att allt såg lovande ut inför blåbärssäsongen vittnar bärplockare vi pratat med dålig skörd.

Försörjer familjen med bärplockning

I den gamla skolan i Brännberg mellan Älvsbyn och Boden har det finska företaget Bothnia Bär AB ett hundratal thailändska bärplockare och deras medhjälpare. Risbonden Decha Kaesaneha har liksom de flesta andra lånat pengar för att åka till Norrbotten för bärplockning. Inkomsterna är viktiga för att försörja hans familj.

Han är här för sjätte året och berättar via tolken Daniel Enqvist att han bra bärår plockar 100 kilo blåbär om dagen.

Svårt att hitta bär

– Nu är det svårt att hitta bär. Det blir långt att åka för att hitta. Hoppas vi alla orkar kämpa på, säger han.

Dagen då vi träffar honom har han och de övriga från campen i Brännberg varit ute i skogen i 12 timmar. Det regnar från och till och det är han väldigt glad för.

-Jag hoppas nu att lingonen växer bra. Jag tror att de gör det. Jag hoppas att vi får bra och rättvisa priser.

Priserna, ja de är höga i och med den dåliga tillgången. Enligt flera bärföretag vi pratat med betalar de allt mellan drygt 20 kronor och upp mot 30 kronor kilot för orensade bär.

Thailändarna kommer till Sverige via bemanningsföretag, men är anställda av de svenska företagen. Bemanningsföretaget som försett bärplockare till Bothnia Bär AB här i Brännberg och Gunnarsbyn har en representant på plats. Prajuab Khemkhan är bemanningsansvarig och säger att det krävs att man plockar minst 30 kilo per dag för att få det hela att gå ihop.

Det klarar inte alla som är i skogen första året.

– Men vi gör vad vi kan för att alla ska få ihop så mycket som möjligt och så få som möjligt ska gå back. Vi hoppas på lingonen, att det regnar så att de växer och blir stora. Alla jobbar hårt för att göra det bästa, säger Prajuab Khemkhan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.