Snötippen på Porsön i Luleå är täckt av grus. Foto: SVT

Rekordstor snötipp kan bli ett problem för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har lite av ett dilemma när det kommer till hur mycket resurser man ska lägga på att försöka tina ner den rekordstora snötippen. Att försöka tina ner den helt är för dyrt – men för lite insatser skulle kunna kan leda till problem till vintern.

Snötippen ute på Porsön i Luleå är en plats där snön som körs bort från exempelvis centrum hamnar under vintern. Den är uppskattningsvis tre gånger så stor som tidigare, detta tack vare en vinter med rekordmycket snö.

– Det är absolut ett rekordår på snötippen. I fjol hade vi ungefär just under 200 000 kubikmeter snö innan den började smälta, i år hade vi närmare 550 000 kubikmeter. Så att det kommer vara betydligt mycket mer kvar i år, säger Patrik Rummensaari, produktionsledare på Luleå kommun.

Ligger kvar hela sommaren

I vanliga fall brukar kommunen åka ut med maskiner en gång varje sommar för att flytta om snömassorna och gruset och ”lufta” högen för att få ner den till normal nivå. Men i år kommer det krävas fler insatser. 

När den enorma snötippen tinar bildar gruset och spånet i högen ett lager som isolerar snön från solen. Därför måste tippen ”luftas” för att solen ska kunna smälta snömassorna längre ner i högen. Detta krävs för att man ska kunna fortsätta bygga på med snö kommande vinter.

– Vi har varit dit en gång med grävmaskin och luftat den, sen kommer vi åka dit i mitten av sommaren och lufta den ytterligare så att vi får ner höjden. Det lär bli en tredje sväng i september också.

”Då skulle vi ligga pyrt till”

Att satsa stora resurser för att försöka se till att den tinas ner helt är inte ekonomiskt försvarbart. Men samtidigt kan det bli katastrof om man lägger ner för lite resurser, om det skulle visa sig bli ännu en snörik vinter.

– Ja, det är lite av ett dilemma. Att ens försöka få bort hela, det går inte. Det kommer kräva att vi har en grävmaskin som står och gräver där hela sommaren och det finns det inte ekonomi till.

– Men vi måste jobba lite med den så vi inte hamnar i det läget att vi har mycket kvar, om det nu mot förmodan skulle bli en ny rekordvinter. Då skulle vi ligga pyrt till i och med att vi inte har fått ner nivån så pass att vi kan börja fylla på med ny snö igen. Förhoppningsvis får vi hjälp av naturen med sol, vind och vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.