En sjukvårdare hjälper en patient som ligger i sängen, omgiven av gröna sängkläder. Belysningen är mjuk och rummet har en lugn atmosfär. En lampa är tänd bredvid sängen, vilket bidrar till den avkopplande miljön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risk för patienterna” – i klippet hör du om hur hemsjukvården mår i Norrbotten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Risk att patienter inom hemsjukvården i Norrbotten hamnar i kläm

Publicerad

Region Norrbotten och tio av länets fjorton kommuner brister i sitt samarbete när det gäller hemsjukvården. Det visar en ny granskning från revisorerna.

– Parterna pekar ofta på att den andra borde ha gjort mer, säger revisionens ordförande, Krister Hammarbergh.

Granskningen visar att Region Norrbotten sticker ut negativt jämfört med liknande regioner. Medelvårdtiden på sjukhus är länge inom Region Norrbotten än på många andra ställen i landet.

En av bristerna, enligt revisorerna, är att parterna kan ha olika uppfattningar om patienterna ska ha insatser från specialistvården eller

få hjälp på primärvårdsnivå i hemmet.

– Det är alltid ett bekymmer när flera huvudmän ska vara med och bestämma, säger Krister Hammarbergh.

Kommunikationsflöden

Granskningen ska så småningom tas upp i regionfullmäktige och revisorerna vill att avtalet som är från 2013 revideras.

Syftet är en tydligare ansvarsfördelning så att regionen och kommunerna är överens om på vilken nivå patienterna ska vårdas.

– Vi vill få bort risken att t patienterna hamnar i kläm, säger Hammarbergh.

Vård i hemmet

Bedömningen om du behöver vård i hemmet görs till exempel på sjukhus eller på en vårdcentral. Du kan till exempel behöva hjälp med:

  • såromläggning
  • insulin eller andra injektioner
  • provtagningar
  • dropp
  • rehabilitering

Det går också att få hembesök på kvällar och nätter när en person har svårt att ta sig hemifrån. Det finns också möjlighet till avancerad sjukvård i hemmet. vilket är ett alternativ till att bli inlagd på sjukhus

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.