Infrastrukturen vid rymdbasen Esrange ska byggas ut för att Försvarsmakten ska kunna skjuta upp ett flertal satelliter i rymden. Foto: Lundstrøm, Roland S.

Sverige ska skjuta upp egna militära satelliter från Esrange

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att bygga ut rymdbasen Esrange i Kiruna för att förbättra den svenska försvarsförmågan.

Regeringen har beslutat att tilldela Försvarsmakten en miljard kronor mellan 2024–2032 för att kunna utveckla sin rymdförmåga.

Det handlar om att förbättra Försvarsmaktens rymdlägesbild, bygga ut infrastrukturen vid rymdbasen Esrange och möjliggöra för Försvarsmakten att kunna skjuta upp ett flertal satelliter i rymden, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Ska pågå i flera faser

Uppskjutningen av militära satelliter kommer att påbörjas under slutet av 2020-talet och pågå i flera faser.

Beslutet att bemyndiga Försvarsmakten att göra rymdinvesteringar för en miljard kronor är i enlighet med Sveriges försvars- och säkerhetsstrategi för rymden som regeringen antog den 4 juli.

Esrange i Kiruna och Tobias Billström, moderat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns unika möjligheter” – hör tidigare utrikesminister Tobias Billström (M) om att Esrange kan bli bas för rymdförsvaret. Foto: SSC och Ronald Verhoeven/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet