Skogsbrand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frivilliga brandflygarna Victor och Robert stöter på en skogsbrand i Flarken och får se blixtar på spaningsrundan. Foto: Anna Wallbrand / SVT

Här upptäcker brandpiloterna i Luleå skogsbranden: ”Ovanligt intensivt”

Uppdaterad
Publicerad

Besättningen i Luleå-Boden Flygklubb parerade både åskoväder och en skogsbrand när SVT fick följa med på flygbevakningen i östra Norrbotten. I år intog de luften tidigare än vanligt.

– Säsongen har börjat ovanligt intensivt, säger LBFK:s Robert Oskarsen.

Vanligtvis startar säsongen för skogsbrandflyget den 1 juni men Luleå-Boden Flygklubb lyfte redan den 19 maj. Då kallade räddningstjänsten in de frivilliga piloterna på grund av den höga risken för gräsbränder.

Under förra veckan har SMHI betecknat brandrisken som extrem.

– Det är väldigt kul att flyga och det här är en väldigt bra chans att få flyga och göra mycket nytta på samma gång, säger Victor Karlsson på LBFK.

Upptäcker 100 skogsbränder

För de ideella föreningarna blir brandflygningarna gratis då det finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

En vanlig sommar upptäcker skogsbrandflyget i Sverige cirka 100 bränder.

– Man vet aldrig hur det kommer att gå men det är alltid spännande att få komma upp i luften, säger Victor Karlsson.

Pilot och spanare i luften

Uppdraget innebär att besättningen, en pilot och en spanare, ska kunna ge sig upp i luften vid bestämda tidpunkter.

– Lite beredskap eller jour kan man säga. Sen får vi veta först på morgonen om det blir flygning eller inte, säger Robert Oskarsen.

I Norrbotten finns det tre brandslingor som bevakas av tre ideella föreningar: LBFK, Piteå flygklubb och Flygklubben Nordvingen i Gällivare. Flygtimmarna för LBFK har under de senaste åren legat mellan 50 och 150 per säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.