Så fungerar medborgarlön

Uppdaterad
Publicerad

Basinkomst – eller medborgarlön – är en summa pengar som betalas ut regelbundet till ett lands invånare. Utbetalningen ska ske utan krav på motprestation, ovillkorligt, och summan ska vara lika till alla. 

Idén har dykt upp på olika håll i världen då och då och testats i olika former i många länder, dock aldrig i Sverige. Det senaste exemplet är Finland där 2000 slumpvist utvalda arbetslösa medborgare får 5300 kronor på sina bankkonton varje månad.

Medborgarlönen har både hyllats och kritiserats. Förespråkarna menar att det kan uppmuntra till företagsamhet och nytänkande medan kritikerna tror att en ovillkorad lön skulle göra mottagarna passiva och lata.

FAKTA MEDBORGARLÖN:

I USA diskuterades medborgarlön av både demokrater och republikaner på 70-talet. 

Mer nutida exempel finns bland annat i den kanadensiska provinsen Ontario där basinkomst kan komma att införas på prov i upp till tre år.

I Schweiz hölls en folkomröstning om medborgarlön förra året. Men 76,9 procent av schweizarna röstade nej till förslaget.

Fyra riksdagsledamöter från Miljöpartiet motionerade senaste i oktober 2015 om basinkomst men ordet medborgarlön togs bort ur partiprogrammet redan 2013.

Både Indien och Namibia har tidigare experimenterat med medborgarlön.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.