Anders Nystedt stirrar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Nystedt tror att stressen på sjukhusen påverkar vårdrelaterade infektioner. Foto: Filip Öhman/SVT

Så många infekteras på sjukhus: ”Farligt med hög beläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte helt ovanligt att få en infektion på sjukhuset. Det menar smittskyddsläkaren Anders Nystedt – och pekar på hög beläggning och stressad personal som det största problemet.

Vårdrelaterade infektioner kostar svensk sjukvård flera miljarder per år och enligt Socialstyrelsen ska mellan en tredjedel och hälften av alla infektioner kunna undvikas.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid region Norrbotten, konstaterar att det största problemet är det höga trycket på sjukvården.

– När det blir stressigt, när man har mycket att göra och det är överbeläggningar då blir det mer vårdrelaterade infektioner.

Fler infektioner under 2022

Under 2022 så har antalet vårdrelaterade infektioner i Norrbotten också varit lite högre än normalt på 14 procent.

– Ser man över ett längre perspektiv så är det inga större skillnader. Den där siffran på vårdrelaterade infektioner ligger runt 10 procent varje år, oftast lite lägre, men nu 2022 lite högre.

Störst risk vid transplantationer

När det kommer till postoperativa infektioner var siffran på 3,5 procent. Det är en specifik typ av operation där risken för en infektion är högre.

– Allt där det går ut på att sätta in material i människokroppen är väldigt känsligt för att det ska följa med bakterier. Det kan vara hjärtklaffar och proteser i höfter och knän. Det är de farligaste sakerna, när man opererar in material i kroppen på folk.

”Oerhörda mängder pengar och vårdplatser”

Nystedt menar också att det finns mycket att vinna för både patienterna och vården om man lyckas få ner antalet vårdrelaterade infektioner.

– Vården skulle kunna spara oerhörda mängder pengar och vårdplatser om man bara undviker att få för mycket postoperativa infektioner och vårdrelaterade infektioner.

I klippet hör du Anders Nystedt förklara varför vårdrelaterade infektioner händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.