Satsningen på sommarjobb har fått fler att flytta till Norrbotten – och stanna kvar. Foto: Johan Nilsson/TT

Så många sommarjobbare stannar i Norrbotten

Publicerad

Rekryteringen av sommarjobbare till Norrbotten har gett länet nya invånare som valt att stanna kvar. Allra bäst har det gått för Piteå kommun.

– Vi är jättenöjda, säger Camilla Edholm projektledare på Arbetsförmedlingen.

Bakgrunden är Arbetsförmedlingens rekryteringssatsning ”sommarjobb i norr” tillsammans med Piteå, Skellefteå och Kiruna kommun.

Kommer från södra Sverige

Totalt sökte 350 personer från södra Sverige till att sommarjobba i norr via projektet. Av de 37 personer som fick jobb har 11 fått fortsatt anställning och blir kvar i Norrbotten, men också i Skellefteå kommun (som ännu inte sammanställt sin statistik). De personer som haft möjlighet att söka sommarjobb i norr genom projektet har varit inskrivna arbetssökande från Sundsvall och söderut.

Industriboomen i norr

Uppdraget – få folk att flytta

– Arbetslösa fått jobb och arbetsgivarna fått personal. Att en del av deltagarna dessutom blir kvar här i norr ligger helt i linje med regeringsuppdraget att få människor att flytta dit jobben finns, säger Camilla Edholm.

Piteå kommun vinnare i sammanhanget.

– Det känns jättebra att så många tog chansen att arbeta hos oss i sommar, de har varit ett viktigt tillskott för att klara sommarens bemanning i våra vård- och omsorgsverksamheter, säger Eva Börjesson Öman, socialchef i Piteå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet