Elever i årskurs fyra, sju, årskurs ett på gymnasiet samt förskoleklasser i Norrbotten har under de senaste tio åren besvarat frågor om hälsa och levnadsvanor vid ett hälsosamtal med skolsköterskan.
I dag presenterade Region Norrbotten resultatet för läsåret 2016-2017.
Stress över skolarbetet
Slutsatserna av undersökningen är att de allra flesta mår bra, trivs i skolan, rör sig regelbundet och har någon vuxen och kompis att anförtro sig åt. Men det finns också negativa trender.
- Det har blivit vanligare att känna sig ledsen/nedstämd bland framförallt flickor. Trenden är också att stressen över skolarbetet ökat både bland flickor och pojkar.
Överviktiga barn
Ungefär var fjärde elev i årskurs fyra är överviktig eller lider av fetma. I hälsoundersökningen konstaterar man att balansen mellan kost och motion kan behöva förbättras för unga. I slutsatserna kring elevhälsan konstateras:
- Fisk äter majoriteten av eleverna max en gång i veckan. Grönsaker och frukt är vanligast att äta frekvent i yngre åldrar för att sedan minska med stigande årskurs. Däremot ökar godis och läsk med stigande ålder.
Inte ok
I undersökningen visar det sig också vara relativt vanligt att eleverna har varit med om att någon har gjort något mot ens kropp som inte var ok. Det är framförallt flickor i gymnasiet som uppger det.