Anna Wallbrandt, reporter på SVT, testar forskaren Magdalena Pfaffls databas som matchar människor med byar. De sitter vid en bort med en dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går när SVT:s reporter testar databasen som matchar henne med byn där hon borde trivas bäst. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Så matchas du med rätt by att bo i – Luleåreportern Anna testar

Uppdaterad
Publicerad

Att välja plats att bosätta sig på – det vill doktorn och forskaren Magdalena Pfaffl hjälpa till med. Hennes databas Heterotopia matchar människor med byar utifrån deras unika egenskaper.

Grundstenarna till databasen har byggts upp av intervjuer där bybor har fått lyfta fram det de tycker är speciellt med platsen de bor på. Det har mynnat ut i nyckelord som man kan filtrera efter i databasen. Man kan också välja att filtrera efter kommun och landskap.

Ska upptäcka nya platser

– Men jag rekommenderar att man inte gör det. För syftet är ju att man ska upptäcka platser som man inte har tänkt på, säger Magdalena Pfaffl.

Unga i Norrlands glesbygd

De omkring 50 byarna och städerna som finns med i databasen har tagits ut av forskaren som kallar de ”heterotopier”, vilket också har gett namnet till databasen. Pfaffl beskriver det som samhällen som fungerar på sitt eget sätt.

Fördomar om byar

– Det finns en hel del gamla fördomar att det är svårt att komma in i bysamhällen. Och det stämmer i vissa byar tror jag men inte i alla. Och det är därför jag gång på gång trycker på att det inte bara finns en landsbygd.

Enligt Paffel kan databasen inte bara vara nyttig för människor som vill flytta utan också för dem som redan bor på områdena.

Vill ändra synen på landsbygden

– Den är väldigt viktig för landsbygdsborna själva, för att komma i kontakt med varandra och kunna visa upp datan i olika sammanhang. Kanske till beslutsfattare, säger Pfaffl och fortsätter:

– Det skulle för mig vara det största, om det kunde bidra till att debatten om landsbygden förändras.

Tillsammans med Luleå tekniska universitet vill hon framåt kunna använda databasen för att främja forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga i Norrlands glesbygd

Mer i ämnet