Fjällgäss i inhängnad som två personer bygger upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjällgässen guidades till en säkrare plats av en annan fågel – hör Svenska Jägareförbundets Sarah Nordlinder om hur arten bevarats i Sverige. Foto: SVT

Så räddar ”fosterföräldrar” fjällgäss från att försvinna

Publicerad

I flera decennier har en insats för att rädda den hotade fjällgåsen pågått. Nu ökar stammen och projektet ser ut att bli en framgång – mycket tack vare en vitkindad släkting.

Länge såg det ut som att fjällgässen skulle försvinna från den svenska fjällvärlden. Redan i slutet av 1970-talet startade projektet med syfte att rädda arten och få den livskraftig.

Gässen föds upp i Södermanland och Bohuslän och därefter planteras de ut i Arjeplogs- och Gällivarefjällen under sommaren innan de lärt sig flyga.

Nu finns det omkring 150 fåglar och kanske kan man börja skymta målet – att avsluta projektet.

– Målet är att arten inte ska behöva oss längre utan växa av egen kraft, säger Sarah Nordlinder på Svenska Jägareförbundet.

Byte av övervintringsplats

En annan del i projektet har handlat om att byta övervintringsplats, från området kring Svarta Havet till Nederländerna som visat sig vara säkrare.

Fjällgässen påbörjar sin flyttning söderut i oktober och samlas på övervintringsområdena i november.

– Vi kan konstatera att fjällgässen har haft en lyckad flytt till övervintringsområdet. Årets häckning visar på minst 13 kullar med totalt 29 flygfärdiga ungar, säger Sarah Nordlinder.

Projekt Fjällgås

Målsättningen är att det ska finnas en livskraftig fjällgåspopulation i Sverige. Sedan starten på 1970-talet har störst fokus lagts på utsättningar av uppfödda fåglar för att förstärka den vilda populationen.

Sedan 2011 ingår huvuddelen av projektets verksamhet i det svenska åtgärdsprogrammet för fjällgås. Den svenska populationen uppskattas till cirka 150 individer.

Projektet drivs av Svenska Jägareförbundet, Nordens Ark och Norrbottens ornitologiska förening i samarbete med Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.