Kiruna kommun har tagit till nya, mer personliga grepp, för att rekrytera lärare men hittills har resultatet varit magert. Foto: TT

Så satsar Kiruna för att lösa lärarkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Personligt skrivna brev till alla lärarstudenter som tar examen, promotionfilm på social medier, en extra månadslön till nya lärare och värvarresor till Finland. Kiruna kommun storsatsar i konkurrensen om de behöriga lärarna. Men hittills är resultatet magert.

För två år sedan bestämda Kiruna kommun att lägga den planera en genomgripande skolstrukturförändring på is. Omflyttningarna av elever och lärare på Kirunas alla skolor sköts fram till år 2022. I stället skulle kommunen ta fram ”Sveriges vassaste rekryteringsplan”.

Dels skulle kommunen satsa på lärarnas löner och arbetsvillkor, dels skulle man marknadsföra kommunen som arbetsgivare, bland annat mot nyutexaminerade lärarstudenter.

Personliga brev

Sedan dess har 8 000 studenter fått ett personligt brev från Kiruna kommun och på sociala medier har man spridit en promotionfilm för Kiruna som stad med stort utbud av aktionfyllda aktiviteter och kommunen som arbetsgivare.

Och utfallet ett år senare?

– Vi har inte anställt en enda av de 8 000 nyexade lärarna sedan i fjol. Men vi lyckades ändå uppfylla målet att anställa minst tio pedagoger inför innevarande läsår. Vi anställde elva, säger skolchefen Simon Lindh.

En hemvändare

SVT har tittat närmare på listan över de nyanställda lärarna och konstaterar att bland de elva är det sju personer som fortfarande är skrivna i Pajala, Gällivare, Överkalix och Narviks kommuner. Vi ser en hemvändare och ett antal som har återvänt till lärarjobbet.

Kiruna har också försökt värva lärare utomlands, närmare bestämt i finska Vasa och Uleåborg i ett samarbete med arbetsförmedlingen.

– Vi har nåtts av signaler att det finns arbetslösa lärare i ganska stor omfattning. Vi har marknadsfört vad vi kan erbjuda och och vi har blivit väl mottagna. Jag tror att det är en pusselbit och vi behöver många pusselbitar för att hantera framtiden, säger Simon Lindh.

Bara till hösten finns det 30-40 vakanta lärartjänster i Kiruna för grundskolan och fram till 2021 kommer 70-80 personer att gå i pension inom kultur- och utbildningsnämndens olika yrkesområden.

Redan nu ser Simon Lindh att det inte kommer att räcka med att arbeta med rekryteringar.

– Det är min bedömning, utan vi behöver framgent titta på hur vi organiserar vår skola, hur vi jobbar med våra strukturer, vilka uppgifter lärare och andra har. Detta parallellt med att vi marknadsför och rekryterar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.