• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så ska fjällräven räddas

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräven är utrotningshotad sedan många år tillbaka. Men i år har ett nytt projekt dragit igång där Sverige, Norge och Finland ska samarbeta för att fjällrävarna ska få en chans att klara sig i den karga miljön. 

Naturbevakaren Tom Wiklund guidar oss runt från lya till lya i Arjeplogsfjällen. För 100 år sedan hade vi haft goda chanser att se en fjällräv. Men sedan 1928 är djuret fridlyst efter intensiv jakt och i dag finns det bara kvar runt 200-250 stycken i den svensk-norska fjällkedjan. Fjällrävarna har svårt att klara sig då det är stor brist på smågnagare som lämlar. Samtidigt som rödräven brett ut sig, tar över deras lyor eller i värsta fall – äter upp dem.

– Jag tror inte att fjällräven skulle klara sig utan utfodring, vilket vi gör idag. Det är för få gnagarår nuförtiden, säger Tom Wiklund, naturbevakare på Norrbottens länsstyrelse.

Förflyttar sig över gränserna

Fjällräven har länge haft det tufft men nu inleder Sverige, Norge och Finland ett samarbete, med Norrbottens länsstyrelse i spetsen, för att räven ska få bättre möjligheter att leva vidare och komma tillbaka till områden där den tidigare levt. Liknande projekt har tidigare funnits i Jämtland och Västerbotten, men i Norrbotten är det här det första större projektet. Men nu ska Norrbotten och de tre grannländerna bli bättre på att kommunicera då fjällrävarna förflyttar sig obehindrat mellan gränserna.

– Vi ska även ta fram en handlingsplan på hur vi ska arbeta. Till exempel vilka foderautomater ska vi ha, om det händer något hur agerar vi då. Det vi gör i ett land kan ju påverka fjällrävspopulationen i ett annat land, Mary Agrér, projektledare Artic Fox Together.

Planen: Skjuta fler rödrävar

Till exempel sneglar Sverige på Norge där man idag fångar in fjällrävar och låter dem föröka sig i fångenskap för att sedan släppa ut dem igen. Men den närmaste tiden är planen att skjuta bort fler rödrävar och fortsätta med stödutfodringen. Naturbevakare ska även samla in spillning så att man kan räkna antalet fjällrävar och få bra koll på var de håller till.

FAKTA:

De som medverkar i projektet är länsstyrelsen i Norrbotten, Mesähallitus Finland, Stockholms universitet och Norsk Institt for Naturforvaltning (NINA). Totalt har man en budget på 12 miljoner kronor. Projektet ska pågå från 1 januari 2017 till 31 december 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.