Illustration över hur satelliten rör sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett pyttelitet fel kan ändra satellitens bana” – professorn i rymdfysik, Stas Barabash, berätta om forskningsinstrumentets riskfyllda färd. Foto: Illustration ESA

Så ska jordens gravitation leda Kirunaforskarnas instrument till Jupiter

Uppdaterad
Publicerad

Satelliten som ska ta Kirunautvecklade forskningsinstrument till Jupiter har klarat av en kritisk punkt.

Under natten mot onsdagen gjorde satelliten en riskfylld överflygning över jorden.

Satelliten benämnd Juice sköts upp i april 2023 från Franska Guyana med kurs på planetens Jupiters isiga månar. Nu är den alltså tillbaka vid jorden, vilket kan tyckas märkligt.

Men satelliten kan inte ta raka spåret de 800 miljoner kilometerna till Jupiter. Det skulle inte bränslet räcka till.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Därför använder den gravitationskraften hos månen, Jorden och andra planeter för att få extra fart. Det är en komplicerad rutt som har tagit forskarna 20 år att räkna fram.

Dubbla överflygningar

De senaste dygnen har satelliten gjord dubbla överflygningar, över både månen och jorden, vilket enligt ett pressmeddelande från europeiska rymdorganisationen Esa är första gången någonsin.

Forskarna vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, där två av de tio instrumenten har utvecklats och tillverkats, har haft några nervösa nätter när de har följt överflygningarna.

– Vi kan inte ändra något. Allt är programmerat och finns ombord. Det enda vi kan göra är att övervaka vad som händer med våra instrument, säger Stas Barabash, professor i rymdfysik vid IRF i Kiruna.

Enligt Esas pressmeddelande har dock överflygningarna varit lyckade. Nu sätter satelliten kurs mot Venus för att dra nytta av även den planetens gravitation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är de tre ismånarna runt Jupiter som ska få besök. Foto: ESA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet