Sunderby sjukhus har fått en ny helikopterplatta som sparar dyrbar tid när det är bråttom, berättar Joakim Fjällström, sjuksköterska vid akuten. Foto: Filip Hannu/SVT

Ny helikopterplatta på Sunderby sjukhus sparar 30 dyrbara minuter

Uppdaterad
Publicerad

Den nya helikopterplattan vid Sunderby sjukhus invigdes under fredagen. Men redan i torsdags, en dag innan invigningen, användes den för första gången då en person skadades allvarligt i en trafikolycka i Arvidsjaur. Helikopterplattan precis utanför akutdörren beräknas spara 30 minuter och minska risken för patienten.

Helikopterplattan vid Sunderby sjukhus har tidigare legat en bit bort från själva akutmottagningen vilket resulterat i flera omlastningar av patienten och tidsslöseri. Med den nya helikopterplattan direkt utanför räknar regionen med att spara 30 minuter per patient och helikoptern kan i praktiken släppa av patienten hovrandes, för att sedan åka vidare.

– Förut har de landat ett par hundra meter bort för att lasta om till ambulans, köra ett par hundra meter och sedan lasta ur igen, säger Joakim Fjällström, sjuksköterska vid akuten på Sunderby sjukhus.

Ytterligare GPS-planer

Nu finns ytterligare planer på att införa nya GPS-system, likt reguljärflyg, vilket skulle betyda att helikoptrarna kan köra in till plattan utan bra sikt. Det som krävs då är en väderkamera som säkerställer att det just vid plattan är nog bra sikt för de sista metrarna ner.

Den nya helikopterplattan har dessutom värme installerad, vilket betyder att det inte kan virvla upp snö när helikoptern ska landa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.