Region Norrbotten har nu analyserat proverna som inkommit från magsjuka fjällvandrare på Kebnekaise.
Resultatet visar att personer insjuknat i norovirus, även kallat calicivirus, som i dagligt tal kallas vinterkräksjuka.
Kräkningar och diarré
Biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson säger att Norovirus är mycket smittsamt.
– Det krävs en relativt liten mängd viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Förloppet är ett hastigt insjuknande i kräkningar, diarré och feber men också i regel ett snabbt tillfrisknande, säger han i ett pressutskick.
Spred sig via bajamajor
Jonas Hansson tror att tror att en stor del av smittspridningen kan tillskrivas indirekt smitta mellan människor på provisoriska toaletter – och att denna smittkedja brutits genom fjällanläggningarnas åtgärder.
– Det går inte att utesluta att vatten från vattendrag och sjöar kan vara en källa till smitta. Att dricka det vattnet innebär alltid en viss risk att man får i sig sjukdomsframkallande virus, bakterier eller parasiter, säger han.
Det är i nuläget oklart hur många personer som har smittats men det rör sig omkring ett 20-tal personer, eller fler.
Det ska du tänka på i fjällen
I faktarutan nedan ser du vilka råd som ges till de som uppehåller sig längs Kungsleden i Norrbotten och särskilt i närheten av Kebnekaise fjällstation.
I klippet nedan får du höra fjällchef Maria Persson om situationen med magsjukan längs Kungsleden trappades upp
Regionens råd :
- Ytvatten taget från strömmande vatten och sjöar bör om möjligt koka före förtäring så att virus och bakterier avdödas. Detta som en extra försiktighetsåtgärd.
- Om kokning ej är möjlig, ta dricksvatten från strömmande vatten och så långt uppströms och så långt från större vandringsled som möjligt.
- Handhygien med tvål och vatten är som alltid viktigt vid toalettbesök.
Källa: Region Norrbotten