Sedan kyrkan från 1700-talet totalförstördes har det diskuterats om och i vilken form kyrkan ska byggas upp och under måndagskvällen togs ett beslut.
– Vi var helt eniga i kyrkorådet om att bygga en ny kyrka. Däremot har vi inte beslutat hur det blir med klockstapeln men det blir en senare fråga, säger Vega Kihlström, kyrkorådets ordförande.
Mindre kyrka
Kyrkan ska utseendemässigt bli lik den nedbrunna, men den blir mindre. Den kommer rymma 70 till 75 personer mot tidigare 140 besökare.
– Den allra första kyrkan på platsen byggdes redan i början av 1600-talet så innan vi kan sätta spaden i jorden ska arkeologer komma hit i maj och undersöka marken, säger Kihlström.
Övertorneås tidigare kommunalråd Arne Honkamaa har varit drivande i en stödgrupp för kyrkans framtid.
– Den är inte bara till för de som nyttjar den till vardags. Det är en symbol för sammanhållningen i hela området.
Prislapp saknas ännu
Vad kommer kyrkobygget att kosta?
– Jag har ingen prislapp på det i nuläget utan det pågår diskussioner med försäkringsbolaget, säger Vega Kihlström.
Helén Lundberg, tillförordnad kyrkoherde i Övertorneå församling, är förstås väldigt glad över beslutet.
– Det betyder så mycket för församlingsmedlemmarna att veta att de åter kommer kunna fira gudstjänst i sin kyrka, så det känns jättebra.
Hietaniemi kyrka och kyrkstuga
Den första kyrkan byggdes redan 1617 på en udde i Torneälven och skulle betjäna församlingsborna på båda sidor om älven.
I oktober 1744 konstaterades att kyrkan av år 1617 var så förfallen att en ny måste byggas. Den nya kyrkan stod färdig 1746 och kunde invigas 1747. Arkitekt var den under denna tid välkände kyrkobyggaren och snidaren Johannes Biskop från Kronoby i Österbotten. Övertorneå kyrka och gamla kyrkan i Jokkmokk är bland annat verk av honom. Biskop har snidat kyrkans predikstol och korskrank.
Källa: Övertorneå församling