Offerföremål från Unna Sájva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hannah Edenbrink Andersson förklarar varför de begär att offergåvorna ska placeras i Jokkmokk – och inte i Gällivare. Foto: SVT

Samer begär tillbaka 600 offergåvor från Unna Sájvva

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal samer från byarna intill offerplatsen Unna Sájvva begär i ett brev tillbaka 600 offerföremål från Historiska museet i Stockholm. Det handlar om metallföremål, mynt och pärlor.

Unna Sájvva i södra delen av Gällivare är en av de rikaste offerplatserna som har hittats i Sápmi. Den började användas redan på 500-talet, enligt fynd på platsen.

Det var år 1915 som en arkeolog grävde ut offerplatsen och tog med sig över 600 föremål och drygt 150 kilo ben och horn till Historiska museet i Stockholm.

Det är dessa föremål som samerna vill ska flytta till Ájttemuseet i grannkommunen Jokkmokk. De fick respons från museet redan dagen efter de skickade in sin begäran och har fått en handläggare.

Tar upp FN i brevet

I brevet hänvisar samerna till FN:s urfolksdeklaration, som menar att urfolk har rätt till sina ceremoniella föremål.

– Vi hoppas och tror att det kommer gå relativt snabb med tanke på att det är en känd sammanhållen samling, där man redan i dag vet var föremålen kommer ifrån, säger Hannah Edenbrink Andersson.

Inte vanligt att begära tillbaka

Historiska museet bekräftar för SVT att en handläggning av ärendet ska påbörjas, men att det inte är så vanligt med att kulturföremål begärs tillbaka.

Gällivare kulturmuseum har tidigare begärt att få låna ett 40-tal offergåvor för en utställning om offerplatsen som de planerar att öppna 2025.

Hör Hannah Edenbrink Andersson varför de vill att föremålen ska placeras i Jokkmokk – och inte Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.