Sanna Wikström i Luleå står i en trädgård och håller en bunt färska morötter i handen. Runt omkring henne finns en odling och träd som har börjat övergå i höstfärger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan försörja familjen med mat” – i klippet hör du Sanna Wikström som odlar så mycket grönsaker att de även kan sälja överskottet. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Sanna och hennes familj i Luleå är självförsörjande på grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

Luleåborna Sanna Wikström och Johan Larssons dröm om självförsörjning blev verklighet i form av en liten gård. Nu har familjen i tre år försörjt sig själva med grönsaker och sålt överskottet.

– Har till och med odlat majs, säger Sanna Wikström.

I Luleå hålls den årliga beredskapsveckan som syftar till att norrbottningar ska bli bättre förberedda vid händelse av en kris.

Någonting som Sanna Wikström har tänkt en hel del på:

– Om vi kan försörja oss själva, underlättar det livet för alla andra, säger hon och visar oss en jordkällare som är full av förnödenheter.

Underlätta för självförsörjande

Sanna Wikström och sambon har förslag på vad som skulle kunna underlätta för fler att bli självförsörjande – till exempel lägre bygglovskostnader för större växthus.

– Vi betalade 21 000 kronor för att köpa ett växthus och cirka 4 000 kronor för tillstånd att installera det på vår egen mark. Jag blev chockad över kostnaden, berättar Sanna Wikström.

Föra över kunskap

Paret listar entusiastiskt vad som skulle hjälpa fler odlare. Bland annat vill de se mer samarbeta med universitetet för att hitta effektivare uppvärmning, fler marknader där hemmaodlare kan sälja sina produkter och mötesplatser där äldre kan dela med sig av sin kunskaper.

– När jag var liten kunde min mormor göra allt från grunden. Sådana saker som konservering, fermentering och inläggning behärskar inte många idag. Men om frysen slutar fungera, vad gör vi med alla våra förråd? Därför är det här ett utmärkt sätt att bevara mat, säger Sanna Wikström.

Paret tycker att det är en rikedom att odla allt själv.

– Det känns som att man har mycket förråd i skafferiet. Du behöver inte åka till affären, du går bara till växthuset och plockar, säger Johan Larsson.

Sanna Wikström står med händerna hopknutna framför sig, omgiven av grönsaker som tomater och andra växter i ett växthus. Bakgrunden präglas av frodiga, gröna växtskott som hänger från stänger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har till och med fått majs” – i klippet hör du Sanna Wikström om konsten att odla i Norrbotten. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.