SD-politiker i Gällivare tar timeout efter hån mot jordbävningoffer Foto: Filip Hannu/SVT

SD-politiker i Gällivare tar timeout efter hån mot jordbävningsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Tom Boman (SD), politiker i kommunfullmäktige i Gällivare tvingas ta timeout efter flera inlägg på sociala medier. Bland annat har han hånat jordbävningsoffer i Turkiet.

Tom Boman (SD) sitter både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Gällivare och han tar nu timeout från sina politiska uppdrag på uppmaning av partiet.

Anledningen är upprepade hånfulla och nedlåtande inlägg i sociala medier, något som Norr media var först med att rapportera om.

Bland annat har han i ett inlägg skrivit att ”är man man så pissar man på somalier som sprider död över vårt samhälle, eller så röstar man på miljöpartiet”. Han har i ett annat inlägg skrivit att jordbävningen i Turkiet med tusentals död är ”karma” efter att det bränts svenska flaggor i Turkiet. Detta enligt Norr media.

”Ingen engångshändelse”

Till SVT säger Eric Palmqvist (SD), ordförande Sverigedemokraterna i Gällivare att Tom Bomans inlägg ska utredas av partiets medlemsutskott.

– Det är ingen engångshändelse, utan har hänt flera gånger, säger han.

– Det här är inget partiet står bakom, utan åsikter från en enskild medlem.

SVT har sökt Tom Boman utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.