Göran Persson blev ordförande i LKAB 2017. Nu vill SD att han lämnar det statliga gruvbolaget som ordförande. Foto: Anna Quayle / SVT

SD vill sparka LKAB:s ordförande Göran Persson

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill ge LKAB:s styrelseordförande Göran Persson sparken. SD tycker att den forne S-partiledaren och statsministern ser bolaget som en del av socialdemokratin.

I en tweet på måndagsmorgonen skriver Tobias Andersson, SD, ordförande i näringsutskottet, att Göran Persson inte har SD:s förtroende att fortsätta som ordförande för LKAB. Det rapporterar Expressen.

Anledningen är enligt Tobias Andersson att LKAB och Göran Persson ”undvikit formell samordning med regeringen kring Hybritprojektet”.

Fossilfri ståltillverkning

Enligt Dagens Industris uppgifter väntas dock Göran Persson bli kvar som styrelseordförande för LKAB. DI erfar också att Anders Borg, tidigare finansminister (M), väljas in i styrelsen. LKAB har årsstämma i april.

(videoklipp från 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet