Johan Nylén visar en karta med pågående it-attacker på konferensen i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanada under angrepp – under it-mässan i Luleå fick deltagarna se cyberattacker i realtid och lära sig möta säkerhetshoten. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Se cyberattacker i realtid – Norrbotten lär sig försvar

Uppdaterad
Publicerad

Cyberhoten mot företag och offentlig sektor har ökat kraftigt under senare år. Det gäller Norrbotten också och på en it-mässa i Luleå samlades nära 200 deltagare från näringslivet för att lära sig hantera attackerna.

It-attacken mot Kalix kommun i december 2021, då hela kommunens it-system slogs ut, blev ett uppvaknande för många norrbottningar om hur sårbara vi är för hackerattacker.

Sedan dess har cyberhoten mot Sverige ökat markant, bland annat på grund av Natointrädet, och Norrbotten är inget undantag.

Kanadas karta blinkar röd

Under torsdagen samlades 180 deltagare från Norrbottens näringsliv och offentliga sektor på en konferens i Luleå. Där fick de lära sig mer om hur man både kan möta säkerhetshoten och få en säkrare framtid med it.

På en skärm fick de se i realtid hur Kanada utsätts särskilt hårt för attacker just nu.

Här är länderna som hotar Sverige

I klippet nedanför berättar Michael Strömbäck, platschef på it-företaget Atea, vilka länder som främst begår cyberattacker mot Sverige:

Michael Strömbäck, platschef Atea Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Iran har gjort lite grejer” – hör it-experten Michael Strömbäck om cyberhoten mot Sverige. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.