En person med gula handskar håller i en växt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan man äta förutom maskrosor? Elin Johansson listar tre vilda växter du kan äta. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Se listan: Vilda växter du kan äta

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att äta vilda växter är stort – både ur överlevnadsperspektiv och på grund av att det är trendigt. Men vilka växter kan man äta?

Elin Johansson utbildar i vildplock. När SVT följer med henne ut på tur på Furunäset i Piteå visar hon en hel buffé av växter man kan äta.

Maskrosor är klassiska vilda växter att äta, men vad finns det mer?

Hög tröskel att börja

Växtplockarens bästa tips för att komma igång är att inte krångla till det.

– Du behöver ingen linklänning eller en korg av naturmaterial. Bege dig ut och hitta en växt som du redan är säker på vad är, sen tar du reda på om den är ätlig. Förvånansvärt ofta är den det, säger Elin Johansson.

”Oaptitlig sörja smakar lime”

Enligt Elin Johansson börjar många sin växätarkarriär med vanlig ängssyra.

– Jag fick lära mig av en samisk dam att man kan göra en fantastiskt god sås. Man lägger bladen i en kastrull och smälter dem i en gnutta vatten. Då får man en gul oaptitlig sörja, men den smakar lime.

Annars kan man ju alltid koka kottsylt.

– När folk frågar om du är ”en sån där som käkar kottar” – då kan du svara ”jajjamen!”

I klippet listar Elin tre vilda växter du kan äta.

Information om allemansrätten

Det kan vara svårt att veta vad man får och inte får plocka i naturen. För mer information kring vad man bör tänka på innan man går ut och plockar från den gömda buffén kan man besöka Naturvårdsverkets sida om allemänsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.