Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bråket om placeringen av Kirunas nya sjukhus riskerar att försena hela byggprocessen. Hör Kirunas kommundirektör Johan Bergstad i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sjukhusbygget i Kiruna riskerar att försenas – bråk om placeringen

Publicerad

Bråket om placeringen av Kirunas nya sjukhus riskerar att försena hela byggprocessen.

Kirunas kommundirektör Johan Bergstad uppmanar Region Norrbotten att sluta komma med invändningar om Kiruna kommuns beslut och i stället skynda på planeringen.

För en månad sedan kom beskedet från LKAB att sprickor har upptäckts i Kirunas befintliga sjukhus och att det är mer bråttom än man trott att ersätta det med.

Det nya sjukhuset måste enligt LKAB stå klart innan 2028 i stället för 2030 som man tidigare har sagt.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Samtidigt har kommunstyrelsen i Kiruna beslutat om en placering för det nya sjukhuset, det vill säga vid korsningen mot nya Nikkaluoktavägen där ett nytt resecentrum planeras.

Region Norrbotten anser att det ska byggas vid Tuolluvaaratornen.

Menar att planeringen stannat av

Johan Bergstad säger att regionen är ute i ogjort väder när man lägger sig i placeringen och mycket av planeringsarbetet vid Region Norrbotten har stannat av på grund av markfrågan – helt i onödan.

– Jag lyssnar på vår egen stadsbyggnadsavdelning, och de säger att om vi hade jobbat på det sättet hade fortfarande inte nya Kiruna centrum stått på plats.

Kiruna kommuns förslag är att Regionen ska kräva en fastighetsreglering, det vill säga nyckel-mot-nyckel i stället för en ersättning i pengar. Det hade kunnat förkorta byggtiden med tolv-18 månader, enligt Johan Bergstad.

Tidsbesparing med fler alternativ

Unto Järvirova är Region Norrbottens projektchef. Han säger att det kan vara en tidsbesparing att titta på fler än ett alternativ för placering.

Han tillbakavisar också att arbetet skulle gå långsamt. Men vissa delar i planeringen hänger ihop med placeringen.

– Vi behöver tillexempel veta hur många plan vi ska bygga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet