Hör IF Metalls huvudskyddsombud och verksamhetschefen för ambulansen i Luleå/Boden om den sena ambulansen. Foto: SVT/Erica Larsson

Skadade på arbetsplatsolyckan på SSAB:s område fick vänta 45 minuter på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Det tog 45 minuter innan ambulansen var på plats för att hjälpa skadade i arbetsplatsolyckan på SSAB i Luleå.

– Det är anmärkningsvärt, säger huvudskyddsombudet Thomas Barsk på IF Metall SSAB.

Det var vid tvåtiden på måndagseftermiddagen som tre personer skadades i en arbetsplatsolycka inne på SSAB:s område i Luleå. Thomas Barsk, huvudskyddsombud, berättar att de tre männen lossade brännkalk från en lastbil in till en silo då kopplingen till slangen, som sitter fast i kalkbilen, släppte.

– Om den har gått sönder eller så vet jag inte. Men de tre blev utsatta för kalk, säger han.

Huvudskyddsombudet kritisk mot tiden

Enligt Thomas Barsk var företagshälsan med en sjuksköterska först på plats. Man tillkallade även en ambulans – som dök upp efter först 45 minuter. En av männen färdades sedan med ambulansen till Sunderby sjukhus medan de två andra blev körda av säkerhetstjänsten.

– Det tog anmärkningsvärt länge att få hit en ambulans. Jag vet inte vad det berodde på och om den var upptagen någonstans, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud på IF Metall.

Ambulansen utreder händelsen

Ambulansen i Luleå bekräftar att ambulansen tog runt 40-45 minuter och att man nu ska upprätta en avvikelse i syfte att utreda varför det tagit sådan tid.

– Vi ska tillsammans med SOS gå igenom de tidsangivelserna som finns. Vi kommer att kolla var ambulansen befann sig när händelsen inträffade, säger Mattias Morin, verksamhetschef på akutomhändertagandet i Luleå och Boden.

Kalk kan fräta i ögonen

Vid lunchtid i dag startar SSAB sin interna utredning. Man har även anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Hur farligt är det när kalk blåser ut från bilen?

– Du har skyddsutrustning mot det som täckande kläder och skyddsglasögon. Men får du det i ögonen kan det fräta. Sedan kan jag inte uppge hur farligt det är på en viss skala, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud vid IF Metall på SSAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.