Föräldern Stina och en bild på bussolyckan utanför Luleå där hennes dotter var passagerare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Chauffören sa att han somna” – hör föräldern Stina Löfdahl berätta om bussolyckan. Foto: Johan Jonsson/SVT och privat

Skolbuss i diket i Luleå – chauffören ska ha somnat

Uppdaterad
Publicerad

En skolbuss har kört av vägen vid Bergnäset i Luleå under onsdagsförmiddagen. Enligt uppgifter till SVT ska chauffören ha somnat vid ratten.

– Jag pratade med chauffören efter olyckan. Han var chockad och sa att han hade somnat två gånger, säger Stina Löfdahl, vars 10-åriga dotter befann sig på bussen.

Det var vid 08.50 tiden som SOS fick larm om att en buss kört av vägen. I nuläget finns det inga uppgifter om att någon passagerare ska ha skadats i samband med olyckan.

Stina Löfdahl fick en chock när dottern ringde henne från bussen:

– Hon grät och sa att bussen kört av i diket och att de var kvar i bussen. Jag var där på typ tio minuter och då hade en bilist redan lyckats bryta upp bussdörren så att barnen kom ut.

Mamma Jenny varnade sonen

Skakad är också föräldern Jenny Olsson, mamma till en pojke på bussen:

– Jag vill inte att han ska åka med bussbolaget mer. Det har varit flera incidenter och jag brukar säga till min son att han ska kolla var den där hammaren sitter som man kan slå sig ut ur bussen med, säger hon.

Misstänks för grov vårdslöshet

Polisen har varit på plats och föraren har fått lämna ett rutinmässigt utandningsprov och var nykter.

– Föraren är förd med ambulans till sjukvård för kontroll. Olycksplatsen ska dokumenteras, säger polisens presstalesperson Maria Linné.

Klockan 12:40 meddelar polisen att en anmälan om grov vårdslöshet i trafik är upprättad. Bussen är tagen i beslag för teknisk undersökning.

– Föraren är underrättad om brottsmisstanken, säger Maria Linné.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.