En mattebok och Kirunas skolchef Viktoria Björklund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolchefen Viktoria Björklund om hur Kiruna ska försöka betala tillbaka en miljon till Skolverket. Foto: Tomas Oneborg, TT & Teuvo Palomäki, SVT

Skolchefen om Kirunas dyra läropeng: Får skrapa i lådorna

Uppdaterad
Publicerad

Förra året införde regeringen ett statsbidrag för läromedel riktat till pappersböcker. Men Kiruna kommun har använt pengarna på ett felaktigt sätt och måste nu betala tillbaka en miljon kronor.

Med löftet att Sveriges elever skulle få fler skolböcker skapade regeringen ett bidrag till läromedel. Men bidraget gällde enbart tryckta böcker, inte digitala.

Enligt Kiruna kommuns skolchef Viktoria Björklund kom bidraget med väldigt kort varsel och beställningarna skulle göras före årsskiftet.

– Vi hade inte kapaciteten och möjligheten att särskilja redovisningen för vad som var inköpt digitalt eller tryckt, säger hon.

Måste betala tillbaka över 80 procent

Kommunen fick 1,2 miljoner kronor men använde enbart 200 000 kronor till tryckta böcker. Över 80 procent av bidraget ska alltså betalas tillbaka.

– Om pengarna inte använts på rätt sätt blir huvudmännen återbetalningsskyldiga, säger Peter Eide-Jensen, enhetschef på Skolverket till Vi Lärare.

Även Gällivare behöver betala tillbaka pengar. Cirka 530 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.