Den silverfärgade metalldetaljen misstänks vara en del av den hemmagjorda bomben som briserade i Gällivare. Foto: Polisen

Skulle spränga bil i Gällivare – men bomben small i handen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern skulle spränga en kvinnas bil med en hemmagjord bomb – men istället detonerade den i handen. Nu åtalas han för grov skadegörelse och flera andra brott i Gällivare.

Händelsen inträffade på Lasarettsgatan i Gällivare i mars förra året. Ingen utomstående person kom till skada och mannen åtalas för grov skadegörelse.

Åklagaren anser att brottet bör bedömas som grovt då gärningen har varit av särskilt hänsynslös art.

Åtalas för fler grova brott

Utöver att han ska ha försökt spränga sönder kvinnans bil åtalas han för tre andra brott:

  • Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
  • Grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål – ska ha förvarat två knivar i en personbil.
  • Grovt rattfylleri – ska ha kört bil påverkad av såväl alkohol som flera narkotikaklassade preparat, bland annat amfetamin.

Sprängde bort flera fingrar

Mannen förnekar samtliga brott medan åklagaren lutar sig mot en rad teknisk bevisning.

Bland annat pekar åklagaren på konversationer mellan den åtalade och en annan person på Snapchat. Mannen skriver den 6 mars att han vårdas i Umeå efter en rejäl handskada i samband med sprängningen.

”Sprängt bort typ tre fingrar”, skriver han och berättar att bomben small i handen istället för i bilen.

Enligt förundersökningen har mannen behövt amputera fingrar hos handkirurgen.

Det framgår inte i stämningsansökan när rättegången börjar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.