För polisen i Norrbotten har det nya arbetssättet Snabbare lagföring inneburit en kortare väg mellan brott och straff. Det är en metod som ska effektivisera och korta tiden vid enklare brott som exempelvis narkotikabrott, olovlig körning och ringa stöld etc.
Lokalpolisområdena Luleå/Boden och Piteå älvdal var först ut i polisregion Nord att testa metoden, och vid årsskiftet införs det på flera orter.
— Den främsta vinsten är att den som begått brott får en snabbare lagföring och polisens utredare kan fokusera på allvarligare brottslighet, säger Viktoria Enberg, som varit införandeansvarig för projektet i Norrbotten under året.
Fem veckor från brott till straff
Polisen samarbetar med åklagarkammare och Luleå tingsrätt, och när patruller uppdagar ett brott gör de klart utredningen på plats och ger den misstänkte en preliminär tid för rättegång.
— Tiden som ärendet ligger hos polisen kortas och en huvudförhandling kan normalt hållas mellan två till sex veckor från polisingripandet. Snittet ligger i dag på drygt fem veckor, säger Viktoria Enberg.
I klippet nedanför hör du Viktoria Enberg och åklagare om metoden.
Snabbare lagföring
- Under 2021 har polisen i Luleå Boden och Piteå Älvdal, i samarbete med åklagarkammaren i Luleå och Luleå tingsrätt, som enda område i polisregion Nord, deltagit i projektet.
- Var femte brottmål med stämningsansökan hos Luleå tingsrätt är SLF-mål.
- De vanligaste brottsmisstankarna i SLF-målen i Norrbotten är ringa narkotikabrott (41procent), olovlig körning grovt brott (18 procent), rattfylleri (17 procent) och ringa stöld (16 procent).
Från och med årsskiftet följer Sundsvall, Umeå och Östersund efter. Snabbare lagföring blir permanent och införs i hela landet från 2023.
Källa: Polisen